Годишња Скупштина Европског форума осигураватеља депозита (EFDI), обиљежавање 20. годишњице Агенције за осигурање депозита Босне и Херцеговине и Годишња међународна конференција под називом “Осигурање депозита у Европи – Прекрајање мапе”

Осигурање депозита је саставни дио мреже за финансијску стабилност и сигурност и успостављено је у већем броју земаља свијета у различитим институционалним аранжманима. Први облици постојања осигурања депозита датирају далеко у прошлост, мада се сви вежу за Велику финансијску кризу 30-тих година насталу у Сједињеним Америчким Државама. Примарна сврха постојања осигурања депозита је заштита малих штедиша кроз пружање услуге осигурања депозита у банкама чланицама програма осигурања, чиме се обезбјеђује повјерење јавности и штедиша и тиме даје допринос стабилности финансијског система сваке земље.

Програм осигурања депозита по први пут успостављен је у Босни и Херцеговини 1999. године, прво на ентитеским нивоима, након чега је у каснијем периоду из ентитеских агенција израстао програм осигурања депозита на државном нивоу. Ове године навршава се 20 година од успостављања програма осигурања депозита у Босни и Херцеговини.

Агенција за осигурање депозита Босне и Херцеговине (АОД БиХ) и Европски форум осигураватеља депозита (EFDI) организовали су одржавање годишње Скупштине EFDI и Међународну конференцију поводом обиљежавања 20. годишњице постојања и рада Агенције за осигурање депозита Босне и Херцеговине. Цијели догађај Годишње скупштине EFDI-а и Међународне конференције у организацији EFDI и АОД БиХ одржани су у Сарајеву од 25. до 28. септембра 2019. године.

Сваке године, тродневни догађај EFDI истиче свакодневни рад 70 чланица EFDI, који су сви кључни актери у механизму финансијске стабилности проширене Европе. Међународно удружење јединствено је мјесто за сарадњу између програма за осигурање депозита и програма за заштиту инвеститора у цијелој Европи. Чланице EFDI – осигураватељи депозита, програми за заштиту инвеститора, тијела за санацију и реструктурисање непрестано размјењују искуства и ставове, пружају анализе, процјене и препоруке и заједнички израђују ставове о европским и националним прописима.

Ове 2019. године домаћин цјелокупне манифестације била је Агенција за осигурање депозита Босне и Херцеговине (АОД БиХ), активна чланица EFDI удружења.

Програм осигурања депозита у Босни и Херцеговини који по међународно признатој калсификацији спада у модел тзв. „исплатне кутије“ по својим је специфичностима далеко напреднији. Двије исплате осигураног депозита које је АОД БиХ извршила непобитно доказују да је млади програм ОД дорастао примарној сврси постојања тј. исплати осигураног депозита која је извршена далеко прије од законски прописаног оквира. Кроз два осигурана случаја, потврђен је допринос програма ОД стабилности финансијског сектора и повјерења јавности.

Обзиром да се Босна и Херцеговина налази на путу према чланству у Европској унији и усклађивања са захтјевима и прописима ЕУ директива, АОД БиХ сматра да је за обиљежавање 20. годишњице било најприкладније организовати догађај међународног карактера у сарадњи са Европским форумом осигураватеља депозита (EFDI).

Европски форум осигураватеља депозита основан је 2002. године као међународно непрофитно удружење. Сврха Удружења је да доприноси стабилности финансијских система јачањем улоге програма за осигурање депозита (ОД) и програма за заштиту инвеститора (ЗИ) и промицање европске сарадње у области осигурања депозита. Удружење заступа заједничке интересе чланица, размјењује информације, искуства и ставове, обезбјеђује анализе, процјене и препоруке у свом подручју стручности и сарађује с ЕУ, националним, наднационалним и међународним институцијама. EFDI у свом чланству има 70 институција чланица, од чега је  57 програма за осигурање депозита, 13 програма за заштиту инвеститора, свеукупно из 48 земаља из проширене Европе.

Агенција за осигурање депозита БиХ је у чланству EFDI од самог његовог оснивања.

На поменутом догађају организованом у нашој земљи учествовало је укупно 159 регистрованих учесника  домаћих и међународних званица (програма осигурања депозита, централне банке, власти, економисти итд.) из земље, Европе и шире. По званичним подацима, ово је био рекордан број регистрованих учесника на догађају у организацији EFDI икад.

Расправа се водила око двије главне најактуелније теме, и то:

– РЕГУЛАТОРНИ ОКВИР: Правна тековина ЕУ, преглед Директива о програмима за осигурање депозита и импликеације одлуке Европског суда у случају талијанске банке Terca, која може имати дугорочне посљедице на будуће примјењене технике реструктурисања у ЕУ.

– ОПЕРАТИВНИ ОКВИР: Нови стандарди стручњака за побољшање финансијске стабилности и успјешно управљање кризама, укључујући презентацију 6 Необавезујућих смјерница EFDI.

АОД Босне и Херцеговине ове године је обиљежила 20. годишњицу. Будући да је један од кључних елемената мреже финансијске стабилности, АОД БиХ је поносна што је доказала своју улогу и придонијела финансијској стабилности Земље. У случају двије пропале банке исплата осигураног депозита је завршена у року од 14, односно 8 дана, што је прилично кратак период чак и за европске стандарде. Прослава 20. годишњице обиљежена је у оквиру одржавања Годишње генереалне скупштине EFDI и Међународне конференције за 2019. годину која је организована у БиХ. На Међународној конференцији започети су различити дијалози и расправе који тек требају унаприједити и побољшати наше будуће циљеве и акктивности. Сесија панела 1 окупила је представнике програма осигурања депозита земаља региона Балкана, на којем смо могли видјети остварени напредак сваког програма појединачно у односу на усклађеност са правном тековином ЕУ Директиве о програмима за осигурање депозита. Према последњем нацрту Закона о осигурању депозита у БиХ који се налази у праламентарној процедури, можемо рећи да ће се усвајањем нацрта Закона програм осигурања депозита наше земље у већем дијелу ускладити са захтјевима ЕУ Директиве.  

У закључку, можемо рећи да је АОД БиХ успјешно организовала поменути догађај који је препознат како од стране  међународних тако и домаћих институција и ауторитета.

АОД БиХ остаје посвећена даљем унапређењу свог пословања и праћењу најбољих међународних пракси, препорука и ЕУ стандарда.

________________________________
Бања Лука, 25.10.2019. године

ВОДИЧ ОСИГУРАЊА ДЕПОЗИТА

ИНФОРМАТИВНИ ОБРАЗАЦ ЗА ДЕПОНЕНТЕ

Сједиште Бања Лука

Адреса: Васе Пелагића 11а
78 000 Бања Лука
Босна и Херцеговина
Телефон: +387 (0)51 223 440
Фаx: +387 (0)51 223 452
Mail: aod@bih.net.ba

Филијала Бања Лука

Адреса: Васе Пелагића 11а,
78 000 Бања Лука
Босна и Херцеговина
Телефон: +387 (0)51 223 440
Фаx: +387 (0)51 223 452
Mail: aod@bih.net.ba

Филијала Сарајево

Адреса: Јадранска бб,
71 000 Сарајево
Босна и Херцеговина
Телефон: +387 (0)33 568 720
Фаx: +387 (0)33 568 721
Mail: aod@bih.net.ba

Мени

ВОДИЧ ОСИГУРАЊА ДЕПОЗИТА

ИНФОРМАТИВНИ ОБРАЗАЦ ЗА ДЕПОНЕНТЕ

Сједиште Бања Лука

Адреса: Васе Пелагића 11а,
78 000 Бања Лука
Босна и Херцеговина
Телефон:+387 (0)51 223 440
Фаx: +387 (0)51 223 452
Mail: aod@bih.net.ba

Филијала Бања Лука

Адреса: Васе Пелагића 11а,
78 000 Бања Лука
Босна и Херцеговина
Телефон:: +387 (0)51 223 440
Фаx: +387 (0)51 223 452
Mail: aod@bih.net.ba

Филијала
Сарајево

Адреса: Јадранска бб,
71 000 Сарајево
Босна и Херцеговина
Телефон: +387 (0)33 568 720
Фаx: +387 (0)33 568 721
Mail: aod@bih.net.ba